Priest Grigore Lutai from Sapanta, Maramures
People from Sapanta, Grigore Lutai
Parintele Grigore Lutai s-a nascut la 20 ianuarie 1949  in localitatea Bocicoiel, sat al comunei Bogdan Voda din judetul Maramures. Primele 8 clase le-a facut in localitatea natala. A urmat apoi pregatirea la Seminarul teologic pe care l-a terminat la Cluj-Napoca. Si-a terminat studiile superioare la Facultatea de Teologie din Bucuresti.

Din anul 1990 este paroh la Parohia Ortodoxa din comuna Sapanta. Aici, intr-un timp relativ scurt, a intreprins si realizat mai multe lucrari importante.

A renovat interior si exterior casa parohiala. La biserica a facut un nou acoperis. A inlocuit scheletul vechi, iar pe acesta nou l-a invelit cu tabla de aluminu in stilul solzi de peste. De-asemenea se ingrijeste de intretinerea sutelor de monumente din vestitul cimitir de la Sapanta, zis si Cimitirul Vesel.

Intre timp a facut toate demersurile pentru intemeierea Manastirii Sapanta-Peri. Un teren cu padure, numit La Livada, care a fost dintodeauna proprietatea Bisericii Parohiale din Sapanta, dupa Revolutia Decembrista, a fost ravnit de diferiti oameni interesati, care vroiau sa-l obtina in alte scopuri, dar pana la urma a fost obtinut drept teren pentru manastire.

A fost ales apoi cel mai potrivit loc din parcul dendrologic pentru amplasarea manastirii intr-o poienita si s-a pregatit sfintirea locului. Parintele Lutai a procurat apoi materiale de constructie, a cautat arhitect pentru proiectare, inginer pentru conducerea zidirii, mesteri specialisti in ridicari de biserici.

In anul 1996 s-au inceput lucrariile pentru fundatia bisericii. In anul urmator s-au cladit impresionantele ziduri ale demisolului sub conducerea domnului inginer Gheorghe Griguta. S-a trecut apoi la ridicarea parterului din barne masive de stejar. Aceasta parte a lucrarii, precum si acoperisul si turnul este efectuata de o echipa de constructori de biserici din comuna Barsana. In anul 2000 lucrarile de constructie a bisericii au ajuns la acoperis, iar in anul 2001 la ridicarea turnului.

Parintele Grigore Lutai, cu avantul care il caracterizeaza, s-a zbatut cu toata energia fizica si sufleteasca pentru edificarea manastirii Sapanta-Peri.

Sfintia sa este inconjurat de o familie care ii urmeaza intru vrednicie: doi fii au absolvit Facultatea de Teologie, unul este preot in Statele Unite ale Americii, la New York, unde s-a casatorit. Al doilea este preotul Iustin Lutai din Sapanta, iar al treilea se pregateste sa-i urmeze pe primii doi.

Doamna preoteasa Ioana Lutai este de un talent remarcabil in domeniul picturii. Opera domniei sale de pana acum cuprinde un impresionant numar de tablouri, compozitii, icoane.

Follow us: